Παθήσεις

Νεύρωμα Morton

Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες. Το ενόχλημα είναι πόνος στο πέλμα, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται με στενά παπούτσια και μοιάζει με το «ηλέκτρισμα» που αισθανόμαστε όταν κτυπήσουμε τον αγκώνα. Οφείλεται σε καλοήθη υπερπλασία του κοινού δακτυλικού νεύρου, που πορεύεται μεταξύ των μεταταρσίων. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη και συνήθως ο ορθοπαιδικός κάνει ορισμένα κλινικά τεστ και συνιστά μαγνητική τομογραφία, η οποία όμως και πάλι δεν αναδεικνύει οπωσδήποτε το πρόβλημα.

Σε αρχικά στάδια της πάθησης συνιστώνται ειδικοί πάτοι και φαρδιά παπούτσια. Επι εμμονής των ενοχλημάτων συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή συνίσταται σε απελευθέρωση του νεύρου ή αφαίρεση του παθολογικού τμήματός του. Η τυχόν αφαίρεση νευρικού τμήματος έχει ως συνέπεια ελαφρά διαταραχή της αισθητικότητας στο μεσοδακτύλιο διάστημα που ελέγχεται από το αφαιρεθέν νεύρο. Η υπαισθησία αυτή με την πάροδο του χρόνου παύει να γίνεται αντιληπτή από τον/την ασθενή.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με ενδορραχιαία ή περιοχική (τοπική) αναισθησία και ο/η ασθενής φορτίζει αμέσως. Υποτροπές μπορεί να εμφανιστούν αλλά είναι σχετικά σπάνιες.

<p>Ασθενής 1 - Νεύρωμα Morton όπως φαίνεται διεγχειρητικά</p>

Ασθενής 1 - Νεύρωμα Morton όπως φαίνεται διεγχειρητικά

<p>Ασθενής 2 - Νεύρωμα Morton όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία</p>

Ασθενής 2 - Νεύρωμα Morton όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία