Παθήσεις

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι νόσος η οποία εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και τις ακολουθεί στη συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι και σημαντικός αριθμός ανδρών πάσχει επίσης.

Η νόσος δεν δίνει ενοχλήματα και γι αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται αργά, όταν πια έχει προκληθεί οστεοπορωτικό κάταγμα. Γι αυτό είναι απαραίτητη η πρόληψη, που γίνεται με φάρμακα και άλλα μέσα, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες εξετάσεις. Η θεραπεία της οστεοπόρωσης διαρκεί για χρόνια.

Φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται επίσης να λαμβάνουν οι άρρωστοι που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα στο παρελθόν (διατροχαντήριο ή υποκεφαλικό μηριαίου ή σπονδύλων ή κάτω πέρατος κερκίδος ή άνω πέρατος βραχιονίου), επειδή η πιθανότητα να υποστούν και άλλα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι υψηλή.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι ευνόητηο ότι ο γιατρός είναι εκείνος που θα επιλέξει τα φάρμακα που είναι τα καταλληλότερα για τον συγκεκριμένο άρρωστο. Στο ιατρείο, σε αρρώστους που ενδείκνυται, γίνεται ηλεκτρονική εκτίμηση πιθανότητας οστεοπορωτικού κατάγματος για τα επόμενα χρόνια και το αποτέλεσμα χορηγείται γραπτώς.