Παθήσεις - Κακώσεις

Κατάγματα σκαφοειδούς

Το σκαφοειδές ανήκει στα μικρά οστά του καρπού και είναι αυτό που υφίσταται κάταγμα συχνότερα. Συνήθως συμβαίνει στις ηλικίες 20 - 40 ετών. Οσο κεντρικότερα (προς τον αγκώνα) είναι το κάταγμα τόσο δυσμενέστερη είναι η πρόγνωση για την πώρωσή του («κόλλημα» του κατάγματος).

Τα περισσότερα κατάγματα σκαφοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτό όμως συνεπάγεται γύψινη ακινητοποίηση από 8 εβδομάδες έως και 6 μήνες. Γι’ αυτό η τρέχουσα τάση είναι να χειρουργούνται, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι που αποτρέπουν αυτή την απόφαση. Χρησιμοποείται μία ειδικά σχεδιασμένη βίδα ή 2 βελόνες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η χρήση γύψου, ο ασθενής επιστρέφει ταχύτερα στην εργασία του και οι επιπλοκές περιορίζονται σημαντικά.

Τα τελευταία χρόνια, από εξειδικευμένους χειρουργούς, η επέμβαση γίνεται με τεχνική ελάχιστης παρέμβασης (minimal invasive) μέσω μιας τομής 1 εκατοστού, υπό διεγχειρητικό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Το διεγχειρητικό τραύμα είναι σαφώς μικρότερο και η μετεγχειρητική κινητοποίηση ακόμη ταχύτερη.

Το σκαφοειδές έχει ιδιάζουσα αιμάτωση και γι΄αυτό κατα την πορεία της πώρωσης του κατάγματος μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως καθυστερημένη πώρωση, ψευδάρθρωση (δηλαδή μή πώρωση) ή και άσηπτη νέκρωση του κεντρικού τμήματος. Αυτές αντιμετωπίζονται χειρουργικά με χρήση οστικών μοσχευμάτων σε συνδυασμό με σύνθετες τεχνικές (βλ σχετικό κεφάλαιο).

Όλες οι φωτογραφίες ολες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του κου Μ. Τυλλιανάκη